Jak stosować suplementacje w sporcie

Dodane: 14-06-2017 02:50
Jak stosować suplementacje w sporcie odżywki myprotein

Postacie suplementów dla sportowców - Wikipedia

Płynne suplementy ? składają się głównie z węglowodanów (50-70 %), białka (20 %), czasem z niską zawartością tłuszczu. Wzbogacane witaminami i składnikami mineralnymi. Rozcieńczane wodą lub mlekiem.

Sportowe batony ? Dostępne w sklepach dla sportowców. Najczęściej zawierają duże ilości białka i/lub węglowodanów, niekiedy z dodatkiem tłuszczy. Wzbogacane witaminami i składnikami mineralnymi. Stosowane jako przekąska między posiłkami, posiłek przed treningiem, uzupełnienie strat po wysiłku. Jeżeli w składzie występuje L-karnityna, chrom lub wyciąg z garcynia Cambogia, pomagają spalać tkankę tłuszczową, redukować masę ciała oraz zmniejszają apetyt4.

Żele węglowodanowe ? składają się głównie z węglowodanów (60-70 %), oraz nieznacznych ilości białka i tłuszczu w opakowaniu do wyciskania. Z dodatkiem BCAA, antyoksydantów, kofeiny, L-karnityny, minerałów4.

Sportowe drinki ? płyny wysoko węglowodanowe, uzupełniające zużycie glukozy podczas wysiłku oraz gaszące pragnienie. Uzupełniają straty jonów sodowych, dzięki czemu zapobiegają odwodnieniu w wyniku pocenia organizmu. Zawartość składników mineralnych wpływa pozytywnie na pracę mięśni.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)


Dietetyk - Wikipedia

W toku studiów realizowane są m.in. takie przedmioty jak: anatomia człowieka, fizjologia człowieka, farmakologia, biochemia, mikrobiologia, chemia spożywcza, towaroznawstwo spożywcze, psychologia kliniczna, choroby wewnętrzne, żywienie w chorobach wewnętrznych, żywienie w chirurgii, pediatria, żywienie niemowląt, alergologia, żywienie w alergiach, podstawy onkologii, żywienie w chorobach onkologicznych, podstawy diabetologii, żywienie w cukrzycy, interakcje leków z żywnością, dietoterapia, toksykologia żywności, higiena i bezpieczeństwo żywności, analiza i ocena jakości żywności, diagnostyka laboratoryjna, prawo medyczne, parazytologia, genetyka.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dietetyk


Białko dla sportowców

Białko jest jednym z najważniejszych budulców mięśni. Dlatego jest często suplementowany przez sportowców wyczynowych zawodowych oraz tych hobbystycznych (na przykład przy chodzeniu na siłownię). Białko zażywa się po treningu, aby uzupełniło braki pozwoliła na szybszą regenerację mięśni. Do tego stosuje się również węglowodany oraz kreatynę aby pobudzić wzrost mięśni.

Odżywki takie mają najczęściej formę proszku do rozrobienia z wodą lub mlekiem. Jest to wygodna forma, ponieważ nie wymaga żadnego zaplecza przygotowawczego. Należy też pamiętać, że odżywka nie może zastąpić zwykłego posiłku.



© 2019 http://nurkowanie.swinoujscie.pl/