Co warto wiedzieć o klimatyzacji

limatyzacja była po prostu bardzo delikatna. Dzieje się tak dlatego, że zbyt mocna klimatyzacja może być niebezpieczna dla dzieci i osób starszych. Mogą one bardzo często chorować z powodu przebywania w silnie wyziębianych pomiesz

Co warto wiedzieć o klimatyzacji serwis instalacji klimatyzacyjnych Warszawa

Delikatna klimatyzacja

Osoby montujące klimatyzację w takich pomieszczeniach, w których mają przebywać dzieci i osoby starsze muszą pamiętać o tym, aby taka klimatyzacja była po prostu bardzo delikatna. Dzieje się tak dlatego, że zbyt mocna klimatyzacja może być niebezpieczna dla dzieci i osób starszych. Mogą one bardzo często chorować z powodu przebywania w silnie wyziębianych pomieszczeniach. Podobnie jest w przypadku, gdy w jakichś pomieszczeniach mają przebywać także osoby chore. Trzeba przyznać, że takie osoby są szczególnie uwrażliwione na to, w jakiej temperaturze przebywają oraz na to, czy w ich pomieszczeniach nie panują żadne przeciągi. Wobec tego posiadana przez nie klimatyzacja musi być bardzo delikatna.


Niewielkie chłodnie domowe

W sprzedaży dostępne są różnego rodzaju chłodnie. Zwykle te chłodnie, które kupowane są do domu posiadają niewielkie rozmiary. Jednak trzeba przyznać, że nawet niewielkie chłodnie są większe od zwykłych zamrażarek, dlatego ich posiadanie jest bardzo pożyteczne dla osób zajmujących się domową garmażerką. Takie domowe chłodnie mogą być wykorzystywane nie tylko przez osoby zajmujące się domową garmażerką, ale też przez osoby posiadające większą rodzinę i robiące w związku z tym większe zakupy żywieniowe. Dlatego kupowanie domowych chłodni jest jak najbardziej opłacalne i są one bardzo często zamawiane u producentów tego rodzaju urządzeń, jakimi są chłodnie.


Najwcześniej poznanymi substancjami chłodniczymi były lód

Najwcześniej poznanymi substancjami chłodniczymi były lód i śnieg. Już pięć tysięcy lat temu stosowano je w Chinach do chłodzenia napojów. Również Chińczycy przywozili z gór bloki lodu, które przechowywali aż do lata. Wikingowie pod koniec zimy zakopywali (na terenie domostw) żywność razem z lodem, natomiast Rzymianie transportowali z gór śnieg, który umieszczali w izolowanych słomą dołach tworząc w ten sposób prymitywne lodówki. Metoda ta była stosowana jeszcze w XVIII wieku w Anglii. W Egipcie oraz Indiach używano porowatych glinianych naczyń, w których efekt chłodzenia uzyskiwano dzięki odparowaniu części zawartości. Ten efekt wykorzystywali również Persowie, którzy zwiększali intensywność parowania przez nadmuch powietrza. Zimna woda płynęła w kanałach pod podłogą chłodząc wnętrze pałacu.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo



© 2019 http://nurkowanie.swinoujscie.pl/