Artykuł o jedzeniu

za pomocą dymu. W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni. Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w generatorach wędzarniczych,

Artykuł o jedzeniu Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Definicja wędzenia

Wędzenie ? metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów, słodu, itp.) za pomocą dymu. W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni.

Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w generatorach wędzarniczych, w tradycyjnych paleniskach lub otrzymywany z polan odpowiednio twardego drewna metodą cierną. Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych ? zwłaszcza bukowego, dębowego i olchowego, a metodą tradycyjną również drewno z drzew owocowych, zwłaszcza pestkowych.

Znaczna część wyrobów mięsnych, a większość rybnych, jest poddawana procesowi wędzenia trwającemu od ułamka godziny do paru tygodni (zależnie od temperatury i składu dymu oraz od charakteru wędzonego produktu).

Działanie dymu wędzarniczego w głębi masy produktu jest słabe. Wyraźne działanie konserwujące występuje na powierzchni produktu i w jego warstwach przypowierzchniowych. Jest to wynikiem osadzania się związków chemicznych dymu na powierzchni produktu.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99dzenie


Domowy sposób na wędzarnię

Jeśli denerwuje Cię niezdrowa żywność dostępna w sklepach, zawierająca wiele substancji chemicznych szkodliwych dla ludzkiego organizmu, czas wziąć sprawy w swoje ręce. Jeśli dysponujesz wolnym kawałkiem ogródka, w prosty sposób możesz samodzielnie zbudować wędzarnię. Wbrew pozorom jest to zajęcie proste i nie wymagające talentów rzemieślniczych, a samodzielnie skonstruowana wędzarnia może służyć przez długie lata. Szerokie możliwości wędzenia mięs, wędlin, kiełbas, ryb, a nawet serów z pewnością będą zachęcać do jej użytkowania. Wędzarnię można samodzielnie zbudować z drewna, cegieł bądź kamieni dekoracyjnych, a nawet ze zwykłej metalowej beczki. Wystarczy zachować odpowiednią konstrukcję z miejscem na palenisko, kominem oraz miejscem do wieszania naszych wyrobów.


Fast, czy slow - co wybierasz?

Czy można być uzależnionym od jedzenia? To dziwne pytanie, bo przecież bez jedzenia po prostu umarlibyśmy z głodu. Ale problem kompulsywnego obżerania się jest poważny. Nie ma jednak nic wspólnego z celebracją posiłków, z zachwycaniem się każdym kęsem, z tworzeniem wyjątkowej atmosfery. Oj, nie. Uzależnienie od jedzenia wygląda obrzydliwie. I kończy się poważnymi problemami zdrowotnymi.

Musimy nauczyć się jeść w sposób bardziej wyjątkowy, nie w biegu, nie po to żeby zeżreć coś na szybko, bo spieszy nam się do pracy, albo na imprezę. Lepiej znaleźć czas, zrelaksować się przy ulubionym posiłku, poszerzyć swoje horyzonty smakowe. Bez pośpiechu.



© 2019 http://nurkowanie.swinoujscie.pl/